Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Jatko-opinnot

Ammatillisen koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia ammatissa toimimiseen. Ammatillinen perustutkinto tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tutkinnon suorittanut voi halutessaan pyrkiä jatko-opintoihin ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin. Ammatillisen perustutkinnon jälkeen osaamistaan voi kartuttaa myös suorittamalla jatko-opintoina alakohtaisia erikoistumisopintoja tai alan ammatillista osaamista ja koulutusta vaativan ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Lukiokoulutus antaa opiskelijalle valmiudet aloittaa opiskelu yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja lukion oppimäärään perustuvassa ammatillisessa koulutuksessa. Lukion oppimäärän suorittanut saa lukion päättötodistuksen. Valtakunnallisena päättötutkintona toimii ylioppilastutkinto. Ylioppilastutkinto tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot päättävät itsenäisesti  valintaperusteistaan. Joillakin aloilla järjestetään valtakunnallisia yhteisvalintoja.

Valituksi voi tulla yo-todistuksen arvosanojen, valintakokeen tai näiden yhdistelmän tuottamien valintapisteiden kautta. Ammattikorkeakouluun hakiessa osalle aloista myös työkokemus voi tuottaa valintapisteitä.

Tietoa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen valintaperusteista saat osoitteesta opintopolku.fi sekä  ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakupalveluista, hakijan oppaista ja www-sivuilta.